enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Jalkapallon EM 2016 lohkovaiheen sudet ja lampaat

  • Siniset in, punaiset out, vaaleansiniset vielä karsivat. (Wikipedia)
    Siniset in, punaiset out, vaaleansiniset vielä karsivat. (Wikipedia)

UEFA - lohkojen lopputilanteet

Jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailujen Ranskaan 2016  lohkovaihe on ohi.

Suomi ei taaskaan päässyt mukaan, vaikka kaikki hehkuttivat lohkoarvonnan jälkeen, että nyt kävi kaikkien aikojen arvontamäihä. Suomi sai vain 12 pistettä ja jäi lohkossaan neljänneksi, mikä oli armoton pettymys. 

Mixu Paatelaisen suoritus päävalmentajana oli surkea, Markku Kanerva toi viimeisiin peleihin sentään jotain rotia.

Suomen pelaajamateriaali on niin kapea, että Kanervan pelitapa on Suomen kaltaiselle pikkufutismaalle ainoa järkevä. Pallonhallintaan perustuva pelitapa on silkkaa suuruudenhulluutta, edes Kultaisen sukupolven maajoukkue ei päässyt yksiinkään arvokisoihin, vaikka rohkeasti pidettiin palloa sellaisia jalkapallon suurmaita vastaan kuin Saksa ja Englanti. 

Toivottavasti tulevaisuuden Huuhkajien pelitapa perustuu kovaan puolustukseen ja vastaiskuihin. Jalkapallokin on tulosurheilua, mielellään istun kohmeessa stadionin penkillä katsomassa tylsiä voittoja kuin kauniita tappioita.

Karsinnan ylivoimaisesti suurin yllätys oli Hollannin jääminen lohkossaan nejänneksi. Hollanti keräsi lohkossaan vain 13 pistettä.

Karmein alisuorittaja oli v. 2004 Euroopan mestari Kreikka, joka sai vain 6 pistettä. Niin on katoavaista maine ja kunnia. En muista, että koskaan EM- tai MM-karsintolohkon ykkössijoitettu maa olisi jäänyt lohkonsa viimeiseksi. Oikaiskaa, jos muistini pettää.

Pohjoismailla ei mennyt ollenkaan häävisti, vaikka Islanti pääsikin hienosti jatkoon. Kävin kesällä Islannissa, näki, että jalkapallo on islantilaisille iso asia. Hyviä kenttiä tai pikemminkin jalkapallokeskuksia löytyi ympäri Reykjavikia. Islanti on asukasluvultaan pieni maa, asukkaita on vajaat 330 000 tuhatta. Tilanne olisi sama kuin suurinpiirtein joku Espoo pelaisi itsensä EM-kisoihin! Islanti keskittyy lähinnä jalka- ja käsipalloon.

Ruotsi, Norja ja Tanska pääsivät sentään jatkokarsintakierroksille.

Suurin yllättäjä oli ehkä Pohjois-Irlanti, joka voitti lohkonsa. Voitto oli täysin ansaittu, Pohjois-Irlannnin peli oli joka suhteessa tehokasta ja kypsää jalkapalloa.

Itse pidän myös Itävallan suoritusta erittäin kovana. Itävalta voitti lohkonsa ja jätti taakseen Venäjän ja Ruotsin.

Ihmeellinen on Albanian kakkossijakin, taakse jäivät takavuosien huippumaat Tanska ja Serbia. Serbia oli Kreikan ohella toinen todellinen luuserimaa, vain 4 pistettä!

Vaikka Brittein saarten jalkapallo viime vuosina ei ole ollut onnen kukkuloilla, niin kolmen joukkueen läpimeno oli komeaa. Englannin ja Pohjois-Irlannin lisäksi myös Wales kampesi kisoihin. Irlanti pääsi jatkkokarsintaan, vain skotit putosivat suoraan jäätyään lohkossaan tiukasti neljänneksi.

Nyt näki, että jalkapallo on sittenkin pyöreä. Mikään ei ole koskaan varmaa, vrt. Hollanti.

Suomen kannalta on lohduttavaa, että pienikin jalkapallomaa voi päästä kisoihin. On vain käytettävä hyväksi omia vahvuuksia. Toivottavasti Huuhkajat lähtee seuraaviin karsintoihin Markku Kanervan viitoittamalla tiellä.

Parempi on parkkeerata maalin eteen vaikka kaksi bussia ja voittaa matseja kuin pelata pallollista peliä takki auki ja hävitä.

Toivottavasti Huuhkajien uusi päävalmentaja Hans Backella on todellista pelisilmää. Toivon hartaasti, että Markku Kanerva saisi jatkaa jatkaa Huuhkajien apuvalmentajana Backen tukena. Backe on puhunut taktisesti joustavasta peliatavasta, pelaajamateriaali ja vastustaja määrittelevät pelitavan.

Olen nähnyt niin monta karvasta tappiota kuten muutkin, ja arvokisat ovat jääneet aina vain haaveeksi. Olisiko syytä kehittää Suomeen permamentti pelitapa läpi junnuista maajoukkueeseen asti, pelattaisiin tiukkaa puolustuspeliä ja iskettäisiin maaleja erikoistilanteista ja nopeilla vastaiskuilla?

Lopetettaisiin haihattelu.

http://kaiarilundell.blogspot.fi/2015/10/jalkapallon-em-2016-lohkovaiheen-sudet.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Joukkueurheilu suorana lähetyksenä on mielenkiintoista, mutta joskus lajitilastojen tutkiminen jälkeenpäin tuntuu suorastaan kihelmöivältä!

Vain runsas vuosi sitten Hollanti otti MM-turnauksesta mitalin, mutta nyt se jäi omassa eurooppalaisessa karsintalohkossaan neljänneksi. Tämä alamäki saattaa ansaita tittelin Vuoden Romahdus, vaikka Kreikan jumbosija omassa lohkossaan yllätti sekin.

Itävallan tapauksesta tuli mieleeni eräs taannoinen keskustelu syntyperäisen itävaltalaisen kanssa. Jutustelimme muun muassa urheilusta, ja kuulin kaverilta väitteen, että "Itävallassa kehuskellaan alppihiihdossa menestymisellä pelkästään siksi, etteivät meikäläiset pärjää futiksessa". Tämän kisakarsinnan jälkeen ei moisia selittelyjä tarvita.

Pohjoismaissa yhteisesti ei ole vielä sanottu viimeistä sanaa. Ruotsi, Norja ja Tanska ovat yhä tavoittelemassa lopputurnauspaikkoja. Tuskin ne kaikki jäävät laulukuoroon.

Lokakuun 1. päivän FIFA-rankigissa Hollanti on sijalla 14, Kreikka 44 ja Suomi 64. Odotellaanpa seuraavaa listausta.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Lajeista varsinkin jalkapallo on todellinen jossittelun aihe, yksi maali voi olla niin pienestä kiinni, mutta toisaalta niin monesta seikasta kiinni :)

Erälajeissa voi hävitä kaksi erää aivan pystyyn, ja voidaan voittaa matsi kolmella tiukalla erällä.

Toisaalta korisksessa on aikaa paikata, kun koreja alkaa tosissaan mättää.

Kuten kirjoitit, jälkijossittelu vasta hauskaa onkin, vaikka joskus sitä ei pitäisi tehdä. Tyyppiesimerkki on toissavuoden Liverpool, joka menetti mestaruuden Gerrardin liukastumiseen (kaikki luulevat, että näin kävi). Tosiasiassa Pooli teki syyskaudella muutaman oman maalin ja pari aivan typerää tasuria (juuri kukaan ei muista näitä).

Sarjamuotoisessa järjestelmässä tietenkin joka matsi on yhtä tärkeä, ei se vika.

Tämän blogin suosituimmat