enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Kouluruuan Top Ten

2.9. IS    1000 koululaista vastasi: Nämä ruuat maistuvat aina

1. Jauhelihamakaroonilaatikko

2. Lihapullat

3. Lasagne

4. Täytetty tortilla

5. Kalapuikot, perunasose

6. Uunimakkara, perunasose

7. Pinaattiletut

8. Pitsa

9. Broilerinugetit

10. Broilerikastike ja riisi

 

Kouluruuat on mitä mehevin puheenaihe, ja jokaisella on aiheeseen jotain sanottavaa. Hienoa, että kouluruokailuun kiinnitetään huomiota muuallakin kuin kouluissa ja kodeissa. 

lta-Sanomat listasi kymmenen suosituinta kouluruokaa. Hyvin tutulta näyttää, ruuat ovat pääosin hyvin perinteisiä kouluruokia. Ainoat uudet tulokkaat ovat Täytetty tortilla ja Pitsa.

Huomionarvoista on, että listasta puuttuvat sekä quorn- että soijaruuat, joita esim. Vantaalla tuputetaan oppilaille viikottain. Quorn ja soija ovat jonkinlaista korvikeruokaa kunnon kasvisruualle. Quorn- ja soijapäivinä paljon ruokaa kipataan biojäteaastiaan.

Kouluissa tarjotaan korvikeruokaa (Properuskoulu 11.4.2014)

Näyttää vahvasti siltä, että lapset suosivat tavallista ruokaa, mitä kotonakin tehdään. Opettajat pitävät kovin paljon muistakin kalaruuista kuin Kalapuikot. Kirjolohi eri muodoissaan on hyvää.

Kouluruuan yksi tavoite on totuttaa lapset terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon. 

Suurin osa lapsista (62 %) on sitä mieltä, että oman koulun ruoka on hyvää. Yhdyn lasten mielipiteeseen. Harvassa kodissa tehdään yhtä hyvää ruokaa yhtä säännöllisesti. 

Mutta kouluruuan suhteen pääasia on, että lapset syövät. Huolestuttavaa on, että Ilta-Sanomien mukaan ruokaa ei saada riittävästi:

Lapset vastasivat kyselyyn: Kouluruokaa ei saa riittävästi (IS 2.9)

Äkkiseltään kyselyn tulos ruuan riittävyydestä tuntuu oudolta. Pikemminkin vaikuttaa siltä, että ruokaa ei syödä riittävästi.

Syy voi olla kiire, sillä 51 % lapsista ilmoitti, että lounasaika ei riitä syömiseen. Pahimmillaan aikaa ruokailuun on vain 15 minuuttia, silloin syöminen menee hotkimiseksi. Lapsilla on kiire välitunnille.

Isossa koulussa kuten omassa koulussani ruokailuaika on porrastettu turhan jonoissa seisoskelun ehkäisemiseksi. Tarkistin oman luokkani ruokailuajat, 15, 25, 25, 15 ja 20 minuuttia.

Koulussani opettajat syövät oppilaitten pöydissä, valvotaan ruokailua siihen asti, kunnes viimeiset oppilaat ovat syöneet. Alakoululaiset syövät nopeasti, harvoin edes vartin ruokatunneilla joudutaan oppilaita hoputtamaan.

Tilanne on varmasti erilainen yläkoulussa, koska lapset ovat murrosiässä ja tarvitsevat paljon ruokaa:

- Miettikää itseänne nuorina, joilla on nälkä, erään nuoren kommentti kuului. (IS 2.9)

On varmaa, että etenkin 13-15 -vuotiailla pojilla on jatkuva sudennälkä. Murrosiässä lapset kasvavat rohisten. Alueeni yläkoulussa näyttää aikaa ruokailuun olevan, kysyin asiasta ko. koulua käyvältä kasiluokkalaiselta pojaltani:

- Kauan teillä on koulussa aikaa ruokailuun?

- Emmä tiiä.

- Miten niin et tiedä? Syöt siellä viisi kertaa viikossa.

- No, puoli tuntia.

- Tulihan se sieltä.

Olen jo aikaisemmin kirjoittanut, että joskus kymmenisen vuotta sitten yhdysvaltalaiselta tutkijalta kysyttiin suomalaisen tasa-arvon syitä. Ykköseksi tutkija rankkasi kouluruokailun. Kakkoseksi tutkija rankkasi julkisen terveydenhoidon, kolmoseksi ilmaisen ja yhtäläisen koulutuksen. 

Toivottavasti koulutukseen kohdistuva krooninen säästövimma säästää edes kouluruokailun. Suomalainen yhteiskunta on revennyt ja on eriarvoinen, aivan kaikkien lasten vanhemmat eivät enää pysty tarjoamaan päivittäin riittävästi riittävän ravitsevaa ruokaa. 

http://www.properuskoulu.net/2015/09/kouluruuan-top-ten.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Muistelen että itsenäisyyden alussa kutsuntalääkäri kiinnitti asiaan huomiota. Alokkaista jouduttiin raakaaman puolet, olivat laihoja, pieniä, riisitautisia, sotilaiksi kelpaamattomia. Siksi tuli kouluruokailu että saadaan enemmän ja parempia sotilaita, samalla tytötkin saivat ruokaa, voivat synnyttää terveempiä tulevia sotilaita.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Parhaat kouluruokailumuistot ovat Mäkelänrinteen lukiosta. Meillä oli hyvät ruoat ja kunnollinen ruokatauko. Ruokailun yhteydessä oli aikaa keskustella luokkakavereiden kera. Antoissa. Sellaista toivon nykylapsillekin. Ruokailu on tärkeä tapahtuma kouluissa.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset