enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Koulun viikon ruokalista

  • Mallikoululounas, http://www.kouluruokadiplomi.fi/
    Mallikoululounas, http://www.kouluruokadiplomi.fi/

29.1. Yle    Kouluruoan synnyttävä reilusti alle eurolla

Koulujen ruokailusta on jo vuosien ajan etsitty tehoja yhdistämällä koulujen keittiöitä suuremmiksi keskuskeittiöiksi. Suuntaus jatkuu edelleen, keskittämistä tuntuu yhä riittävän.

Tehoja haetaan myös määrärahoista ja hankintojen kilpailuttamisesta. Kotikeittiössä ei alle eurolla juuri kaurapuuroa ja näkkäriä kummempaa saa loihdittua, mutta koululaisten ruokailuun alle eurolla on silti synnyttävä ravitsemusmääräykset täyttäviä annoksia.

Kouluruoka kattaa kolmanneksen nuoren energiantarpeesta. Ellei kouluruoka maistu, on syytä pysähtyä kuulostelemaan, mitä sen tilalle ilmestyy. Yläkouluikäiset ja lukiolaiset vilahtavat ruokakauppaan, kitskalle tai pikaruokapaikkoihin, mutta mukaan ei suinkaan aina tartu täyttävää ruokaa.

Kaupan kassoilta kerrotaan, että koulukkaiden matkaan lähtee lounasaikaan limpparia ja energiajuomia, munkkeja ja karkkia. Hedelmistä eniten ostetaan banaaneja. Myös erilaiset energiapatukat ovat löytäneet kohderyhmänsä.

 

En tarkkaan tiedä, mikä on oman kaupunkini, Vantaan kaupungin, koulujen keskinmääräinen kouluruuan annoshinta tällä hetkellä. Joskus se oli selvästi alle maan keskitason, nyt moni maalaiskunta on mennyt annoshinnan halpuudessa ohi. 

Tasa-arvon kannalta eri kunnissa tarjottavan kouluruuan annosten raaka-aineiden hintahaitari on ällistyttävä:

Kouluruoka-annoksen hinta vaihtelee eri puolilla maata noin 60 sentin ja hieman vajaan euron välilllä. (Yle 29.1.)

V. 2011 kouluruuan annoshinta Suomen eri kunnissa vaihteli 0,70 - 1,50 euroa, joten alaspäin on tultu. Vantaan keskinmääräinen annoshinta oli tuolloin 0,98 euroa. 

Katsotaan, mitä kaupungin koulujen emännät loihtivat lapsille pikkurahalla. Alla on tämän viikon Vantaan kaupungin Koulujen ruokalista. Vantaan taloudellinen tilanne ei ole hyvä, olemme paljon velkaa. Oletetaan, että Vantaan koululounaan annoshinta on Suomen keskitasoa.

 

Lounas vk 5

www.vantti.fi

Erityisruokavaliomerkinnät: VL=vähälaktoosinen, L=laktoositon, M=maidoton, G=gluteeniton

Lounaaseen sisältyy juomat, näkkileipä ja margariini.

Ma

Stroganov VL 

*Perunat M,G 

*Kiinankaali-kurkku- mandariinisalaatti M,G

*Kaali-punakaal.raaste M,G

Ti

 Lohikiusaus VL,G 

*Hehkuvan punainen kaalisalaatti M,G  

*Porkkana-maissiraaste M,G

Ke

Kasvissosekeitto VL,G 

*Juusto 

*Ruisleipä  

*Hedelmä

To

Riistakäristys M,G 

*Perunasose VL,G 

*Puolukkasose 

*Jäävuori-tomaattisalaatti M,G 

*Marinoitu kaaliraaste M,G

*Mustikkakiisseli M,G

Pe

Broileripihvit M,G 

*Täysjyväriisi M,G 

*Currykastike L  

*Kiinankaali-herne-maissi-raejuustosalaatti L,G 

*Porkkanakurpitsaraaste M,G

 

Juttelin tänään kouluni emännän kanssa. Joskus, esim. kerran viikossa, tarjotaan hieman vaatimattomampaa ruokaa, jotta muulloin voidaan tarjota hieman laadukkampaa ruokaa. Tyypillisiä vaatimattomampia ruokia ovat ovat esim. puuro ja kiisseli tai tämänpäiväinen kasvissosekeitto.

Lapset söivät kasvissosekeittoa mielellään kuten minäkin. 

Maanantain stroganoff ja tiistain lohikiusaus olivat erittäin maukkaita ruokia, lapset söivät paljon. Todennäköisesti huominen riistakäristys ja perjantaina tarjottavat broileripihvit maistuvat lapsille myös.

On todettava, että ainakin Vantaalla tehdään hyvää ruokaa pikkurahalla. Hinta-laatusuhde on suorastaan erinomainen. Yleensä ruuan ohessa tarjotaan kahta salaattia.

Kuinka monessa kodissa tarjotaan päivittäin yhtä ravitsevaa ja monipuolista sekä maittavaa ruokaa kuin yllä oleva lista osoittaa?

Alakoulussa lapset syövät mielellään, miksi lapsista tulee yhtäkkiä ronkeleita kouluruuan suhteen, kun he menevät yläkouluun?

Ansiokkaassa kouluruokailublogissa Kouluruokatietopankissa pohditaan kouluruuan maksullisuuden mahdollisuutta. 

Olen täysin kouluruuan maksullisuutta vastaan, koska kaikille lapsille maksuton ja yleinen kouluruokailu on suomalaisen peruskoulun voimavara ja tasa-arvon tae. On selvää, jos maksullisuuteen mennään, osa oppilaista jää kouluruokailuista pois kuten oppikoulussa ennen muinoin. 

Maksullisuutta voitaisiin kyllä kokeilla koulussa tarjottavan aamupalan suhteen, tarjottaisiin kunnon aamupalaa vaikka eurolla.  Vanhemmat ja lapset menevät töihin ja kouluun eri aikoina, vanhemmat eivät ole aina vahtimassa, mitä lapset aamulla suuhunsa panevat. Jotkut lapset tulevat kouluun melko keposin eväin, voi olla, että aamupalaa ei ole syöty ollenkaan.

Maanantaisin kouluissa tehdään enemmän ja tuhdimpaa ruokaa kuin muina päivinä.

Tyhjällä vatsalla ei jaksa opiskella.

http://www.properuskoulu.net/2014/01/koulun-viikon-ruokalista.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Näitä koulujen kuulumisia sisäpiiristä käsin kirjoitettuna on mukava lukea, vaikkei aina niin iloisia uutisia olisikaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Katselin tänään ohjelmaa kouluruokailua käsittelevää ohjelmaa Laajasalosta.
Siellä ruokalistalla oli pinaattilättyjä ja perunamuusia puolukkahillon kera!

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Margareta...ko. ruokalaji on yksi lasten suosikeista.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Mulla ois yksinkertainen parannusehdotus kouluruokailuun. Kunta lähettää sähköpostitse kuvan päivän malliannoksesta jokaiseen kouluun ja se printataan niissä. Ruokalan ulkopuolella on joka päivä kuva päivän lounasannoksesta ja ruokalajin nimi mainittuna. Oppilaat osaisivat arvostaa saamaansa ruokaa, kun havaitsisivat, että ei kalpene läheiselle yhdeksän euron lounaspaikalle(tai mäkkärille, kebabravintolalle).

Suurimpiin ongelmatapauksiin eli teinitytttöihin otka kuvittelevat, että anoreksia on ihanne, tarvitaan valistusta siten, että terveellinen kouluruoka on seksikästä. Tässäkään kohdin kouluruuan tietynkaltainen brändäys ei lainkaan haittaisi.

Pistetään vaikka se Cheekki syömään viikoksi kouluruokaa ja mainoskampanjassa voi sitten todeta tv-ruuduitse: "aa, koulusafka on jees!"