enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Miksi lapsia pistetään halvalla?

  • Kanakastiketta ja ohraa
    Kanakastiketta ja ohraa

YLE: Koulukeittiöt kisaavat euron aterioiden parhaudesta

Olen yrittänyt kirjoittaa kouluruokailusta myönteisesti. Nyt en kertakaikkiaan pysty.

Uutinen herättää minussa kahdenlaisia ajatuksia. On hienoa, että kouluruoka saa julkisuutta ja sille haetaan arvostusta. Suurtalouskokit todella kaipaavat arvostusta.

Mutta miksi ihmeessä ruokaa pitää tehdä eurolla? Eikö kaksi euroa olisi jotakin?

Miksi kasvaville lapsille syötetään noin halvalla ruokaa? Ketkä aikuiset, paitsi tietenkin koulujen opettajat, suostuisivat syömään päivittäin työpaikoillaan noin halvalla tuotettua ruokaa? On päivänselvää, ettei eurolla saa tuotettua joka päiväksi laadukasta ruokaa.

Ruuan halpuus ei voi olla kouluruokailun ainoa tavoite.

Halpuus alkaa näkyä jo koulujen ruokalistoissa. Vantaalla on noin kymmenen päivän sisällä ollut neljä kertaa soijaruokaa! Ilmeisesti Kiinasta tai muualta Aasiasta on ostettu halvalla säkeittäin soijaa, ja nyt soijaa syötetään lapsille oikein urakalla.

Kaksi kertaa on ollut soijalasagnea, kerran soijakastiketta. Kaiken huippu oli jonkinlainen soijapuuro, jota tarjottiin mehukeittopäivän pääruokana. Lasagne meni lapsille läpi kuin väärä raha, kun he luulivat, että soija oli jauhelihaa. Soijakastiketta nieleskeltiin hyvin oudoksuen soijapuurosta puhumattakaan. Minä runttasin molemmat ruuat vatsalaukkuuni, syödessäni ajattelin jotain aivan muuta kuin ruokaa. Ruokailuhetken jälkeen kiiruhdiin opettajienhuoneeseen juomaan kupposen kahvia.

Soija ei ole suomalaista ruokaa.

Tietäisipä vanhemmat, millaista ruokaa heidän lapsilleen aina välillä syötetään. Jos he tietäisivät, luulisin, että syntyisi kouluruokakapina.

Eniten minua säälitti koulun keittiöhenkilökunta. Näin selvästi, kuinka he kärsivät, millaista ruokaa oli pakko laittaa. Joku heistä sen minulle kertoikin. "On pakko tehdä mitä käsketään."

Muualta Suomesta kouluumme tullut opettajatoverini ihmetteli, että milloin viimeeksi on tarjottu perinteisiä suomalaisia ruokia kuten lihapullia tai uunimakkaraa. Vastasin, että en muista.

Ruuanlaittaminen eurolla on lapsien, opettajien ja koulujen keittiöhenkilökunnan törkeää aliarvostamista.

Koulussamme on jo monia opettajia, jotka tuovat lounaaksi kotoa omat eväät. Joku tilailee päivittäin naapuriravintolasta intialaista ruokaa. Lapsien on pakko joinakin päivinä tyytyä soijaan. Olen jo aikaisemmin kirjoittanut, että minä syön aatteen vuoksi vaikka pieniä kiviä.


Kanakastiketta ja ohraa

Suurinpiirtein joka toinen päivä tarjotaan kunnon kouluateria. Nykykouluruokalistojen vakioruokalaji on kanakastike, jota kaikki syövät mielihalulla, niin oppilaat kuin opettajatkin.

Aika usein riisi ja peruna on korvattu ohralla. Ohra on ainakin kotimainen ruoka-aine toisin kuin soija. Kyllä minulle ja oppilaille on ohra maistunut, kun kastike on ollut hyvää.

Olen kirjoittanut blogissani kouluruokailusta paljonkin, enimmäkseen hyvin myönteiseen sävyyn.

http://www.properuskoulu.net/

Jos kouluruokailu kiinnostaa, menkää blogiini. Klikatkaa tunnistetta "Kouluruokailu".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Itseäni ihmetyttää päiväkotien välipalat. Turha vanhempia on syyllistää lasten lihavuudesta, koska päiväkodeissa syötetään lapsille mieletön määrä sokeria.

Tuossa Tampereen päiväkotien ruokalista. Lista päivittyy automaattisesti, joten se saattaa näyttää eri päivinä erilaiselta.

http://www.tampereenkaupunki.com/mobiili/pkruoka.php

Kiisselit ovat voimakkaasti sokeroituja. Hedelmä- ja marjapuurot tehdään sotkemalla voimakkaasti sokeroituja hilloja hiutalepuuroon. Jopa terveellinen hedelmäsalaatti pilataan valmistamalla salaatti sokeriliemeen.

Siinä sitä piltit sit remeltävät sokerihumalassa. Saahan sen energiatarpeen sokerillakin tyydytettyä. Terveellisyydestä voidaankin olla montaa mieltä.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Vanhempien kannattaa ottaa yhteys suoraan kuntien ruokahuoltoon, jos lapsille syötetään ala-arvoista ruokaa. Koulujen ja päiväkotien henkilökuntaa ei kuunnella. Vanhempien sana painaa.

Mikään ei estä ottamasta yhteyttä omaan kunnanvaltuutettuun. Verorahoille pitää saada vastinetta.

Tämän blogin suosituimmat