enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Palikkapussi

  • Kun teetän oppilaille ryhmätöitä, en halua, että kukaan oppilas jää jämäksi, jota kukaan ei halua ryhmäänsä.
    Kun teetän oppilaille ryhmätöitä, en halua, että kukaan oppilas jää jämäksi, jota kukaan ei halua ryhmäänsä.

Ryhmätyöt tulivat muotiin rysähtäen oppikouluun, kun olin keskikoulun viimeisillä luokilla (nyk. yläkoulu). Silloin joka maikan kunnia-asiana oli teettää ryhmätöitä. En ollut ollenkaan innokas
ryhmätyöläinen.

Usein oppilaat tekivät itse ryhmänsä. Jäin aina jämäryhmään. Muutama oppilas ei vapaaehtoisesti ilmoittautunut mihinkään ryhmään, joten opettaja kasasi aina sen jämäryhmän. Heittäydyin ryhmätöissäkin ulkopuoliseksi tarkkailijaksi, en ollut siis kovin aktiivinen. Koin kait olevani jonkinlainen yksilö.

Opiskellessani Jyväskylän yliopistossa opettajaksi, piti tehdä kasvatustieteessä jonkinlainen lopputyö. Kaikki opiskelijat ilmoittautuivat hullunlailla ilmoitustaululla olevien eri ohjaajien ryhmiin. Luokanopettajaopiskelijoille on tyypillistä äärimmäinen innokkuus ja ulospäin suuntautuneisuus ja me-henki, me me me! Ilmoittauduin viimeisenä ryhmään, jossa ylipäätään oli tilaa.

Onnekseni pääsin jo edesmenneen suomalaisen kasvatustieteen legendan professori Erkki Viljasen ryhmään, sillä pidin kovasti hänen omalaatuisesta huumorintajustaan. Professorin meille antama aihe oli opettajien erikoistumisopinnot.

Ryhmä hajautettiin ympäri Suomea, piti kysellä opettajilta heidän mielipiteitään eri kouluissa. Kyselin rekseiltä haastattelulupia, ongelma oli, vaikka sainkin lupia, juuri missään koulussa minua ei iloisesti otettu vastaan, koska kyselyt tehtiin välituntisin. Ajattelin silloin, "ihme jurnukoita ovat nuo oikeat maikat".

Kun teetän oppilaille ryhmätöitä, en halua, että kukaan oppilas jää jämäksi, jota kukaan ei halua ryhmäänsä. Toisaalta olen sitä mieltä, että kaikkien on opittava tulemaan toimeen kaikkien kanssa. Jossain vaiheessa ajattelin, että pitää olla joku ehdottoman neutraali tapa jakaa ryhmät.

Ujoakin ujompi oppilas (Properuskoulu 26.3.2012)

Teetin palikkapussin.

Pussin ompeli minulle oppilas, joka oli erittäin taitava käsitöissä. Sahasin vannesahalla koivusta yhtä monta kuutiopalikkaa kuin minulla oli oppilaita. Kirjoitin palikoihin poikien etunimet sinisellä ja tyttöjen nimet punaisella.

Arvon ryhmät palikkapussista, mistä oppilaat pitävät kovasti. Arvonta on kuin joku lottoarvonta.

Yleensä teen neljän hengen ryhmiä sattumanvaraisesti. Joskus teen ryhmiä siten, että tyttöjä ja poikia tulee ryhmiin yhtä monta. Oppilaista on erityisen jännittävää, kun vetelen pussista palikoita tyttöpoikaparityöskentelyyn. Jännite ilmassa on silloin käsin koskelteltava.

Erityisen paljon käytän pussia leijonatunneilla, Lions Quest, elämisen taitojen oppitunneilla.

http://www.properuskoulu.net/2012/03/ujoakin-ujompi-oppilas.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Olisipa meilläkin koulussa ollut käytössä tällainen systeemi! Pistän kyllä joululahjaksi pyöräyttäen opettajaksi opiskelevalle siskolleni pussin ja blankoja palikoita - tai sitten numeroituja. Mikäköhän nykyään mahtaa olla keskiverto ala-asteen luokkakoko, jotta tulee tehtyä tarpeeksi kuutioita?

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Oskari...

Keskinmääräinen luokkakoko on 19 oppilasta, koska niitä pieniä kyläkouluja on vielä jäljellä.

Pistä pussiin muutamia ylimääräisiä palikoita. Kaupungeista voi löytää suuriakin luokkia, ja maalta kirkonkylien koulukeskuksista.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Aikoinani kun 1980-luvulla hyvinä työpaikkavuosina valmistuin teknikoksi, niin liki jokaisessa työpaikkailmoituksessa korostettiin ryhmätyötaitojen tärkeyttä. Näin jälkeenpäin kuitenkin tuntuu siltä, että todellisuudessa työpaikkailmoituksilla etsittiinkin sellaisia henkilöitä, jotka osaavat hoitaa työasiat yksin omine apuineen - toki jotakin ryhmää hyödyttäen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Itsekin olen käyttänyt tuota arvontametodia. Huomioni kiinnittyi kuitenkin mielenkiintoiseen yksityiskohtaan: Miksi värikoodi? Ja miksi juuri tuo?

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Jouko...

Värit ovat tarpeen, kun halutaan arpoa sekaryhmiä tai tyttöpoikapareja. Muuten väreillä ei ole mitään merkitystä.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa