enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Koulujen loma-anomusruljanssi

  • Arvostan rehtori Vesa Räsäsen kansalaisrohkeaa toimintaa. Ehkä hänen ajattelunsa takia koulujen lomaohjeistus joskus saadaan.
    Arvostan rehtori Vesa Räsäsen kansalaisrohkeaa toimintaa. Ehkä hänen ajattelunsa takia koulujen lomaohjeistus joskus saadaan.

6.9. Yle    Rehtori koululaisten omista lomista: "En myönnä kahta viikkoa lomaa"

Samalla hetkellä, kun oppilaat tänä syksynä kesäloman jälkeen istahtivat koulun penkkiin mikkeliläisellä Lähemäen koululla, vastaanotti koulun rehtori Vesa Räsänen jo omaloma-hakemuksia.

Lähemäen alakoulussa on 303 oppilasta. Viime vuonna Räsänen käsitteli noin sata lomahakemusta. Harkinnanvaraisia poissaoloja Lähemäen koululla oli viime vuonna yhteensä jopa 20 000 tuntia.

- Viime keväänä informoin vanhempia, että kahden viikon lomia en tule myöntämään, Räsänen pamauttaa.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n erityisasiantuntija Jaakko Salo kertoo, että mikään laki tai ohjeistus ei ota kantaa siihen, miten pitkiä omia lomia oppilaat voivat pitää.

 

Ei käy kateeksi rehtoreita, esim. rehtori Vesa Räsänen käsitteli viime vuonna noin sata loma-anomusta. Laskennallisesti Lähemäen koulun joka kolmas oppilas laittoi loma-anomuksen sisään.

Räsänen on oikeassa siinä, että kahden viikon lomia ei myönnetä. Koulu on oppilaan työtä. Muistaakseni suomalainen lapsi käy koulua vuodessa vähiten koko Euroopassa.

Jos olisin itse rehtori, minun olisi hyvin vaikea perustella itselleni, miksi en myöntäisi kahden viikon lomia. Olisin lomien myöntämisen suhteen varsin lepsu rehtori.

Voi olla, että joillain vanhemmilla töiden takia on lähes mahdotonta saada perheelle yhteistä kahden viikon lomaa koulun loma-aikoina. Toisaalta, mitä tapahtuisi, jos rehtori ei myöntäisikään sitä kahden viikon lomaa? Varmaan perheet lähtisivät lomalle kuitenkin.

Luulen, että suurin osa rehtoreista myöntää kahden viikon loman, kun sitä kauniisti anotaan. Olen ottanut kantaa aiheeseen ennenkin, koska koululaisten ylimääräiset lomat puhuttavat aika ajoin:

Koululaisille irtolomaviikko syysloman sijaan

"Pykälää eteenpäin vaan"

"Ommoo lommoo"

Nyt sitä ylimääräistä lomaa hakevat vain ne vanhemmat, joilla on varaa viedä perheensä etelän lämpöön. Irtolomaviikko olisi tasa-arvoa.

Olen pari kertaa mennyt parin viikon lomalle etelän aurinkoon koulun loma-ajalla, joululomalla. Täytyy myöntää, että nelihenkisen perheen loma tuli kalliiksi. Ei kaikilla ole varaa kahden viikon joululomailuun, ei läheskään kaikilla. 

OAJ:n erityisasiantutija Jaakko Salo kertoo, että mikään laki tai ohjeistus ei ota kantaa siihen, miten pitkiä omia lomia oppilaat voivat pitää.

Toivottavasti jonkinlainen ohjeistus sorvataan. Ei ole oikein, että eri kouluilla on lomien myöntämisen suhteen erilaisia käytäntöjä.

http://www.properuskoulu.net/2013/09/koulujen-loma-anomusruljanssi.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa