enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Voihan Quorn-mussaka sentään!

  • Punahometta eli tähkähometta esiintyy kaikilla viljanviljelyalueilla. Sitä aiheuttavat Fusarium-sienet, jotka tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä. Myrkyt voivat tehdä sadosta elintarvikkeeksi kelpaamattoman. Tauti voi myös estää siemenviljan itämisen. (farmit.net)
    Punahometta eli tähkähometta esiintyy kaikilla viljanviljelyalueilla. Sitä aiheuttavat Fusarium-sienet, jotka tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä. Myrkyt voivat tehdä sadosta elintarvikkeeksi kelpaamattoman. Tauti voi myös estää siemenviljan itämisen. (farmit.net)

Perjantaina koululounaalla oli Quorn-mussakaa, jäävuori-raejuustosalaattia sekä porkkana- ja persiljaraastetta. 

Kauhoin lautaselleni ruokaa, josta en tiennyt yhtään mitään. En tiennyt, mitä Quorn on.

Söin, kun oli nälkä. Quorn näytti pilaantuneelta jauhelihalta, ei maistunut ollenkaan. Runttasin väkisin alas. Oppilaat söivät hyvin vähän Quorn-mussakaa. Quornin paha maku tuli suuhun, vaikka koulun emäntä oli tehnyt parhaansa maustamalla ruuan hyvin.

Ruokailun jälkeen ryntäsin ottamaan selvää, mitä Quorn oikein on. 

Menin quorn.fi sivuille:

Quorn Foods on yksityinen yritys, joka on keskittynyt luomaan maailman johtavaa liiketoimintaa lihaa korvaaville tuotteille. Vuonna 2011 Quorn Foodsin liikevaihto oli 147 miljoonaa puntaa (noin 184 miljoonaa euroa). Pääkonttori sijaitsee Stokesleyssä, Pohjois- Yorkshiressa. Työllistämme 600 ihmistä Iso-Britanniassa.

Quorn on siis brittiläinen tuotemerkki. Firman sivuilta ei löytynyt, mistä Quorn on tehty. Lukee vain:

Quorn on proteiinivalmiste, jonka tärkein ainesosa on mykoproteiini (sieniproteiini). Mykoproteiini on luontaisesti esiintyvä, korkealaatuinen ja terveellinen proteiini.

Googlailin lisää, oli hyvin vaikeaa löytää, mitä Quorn oikein sisältää. 

Jylkkärin sivuilta löysin:

Quorn koostuu Fusarium veneratum -sienestä, josta valmistetaan käymismenetelmällä mykoproteiinia. Mistään lähimetsän kantarellista ei ole kysymys, vaan kyseessä on punahomeen alalaji. Vegaaneille quorn ei sovi, sillä sen sideaineena on käytetty kananmunaa. 

Quorn ei kasva siis maasta, vaan on teollisesti prosessoitu tuote.

Miksi lähiruoka ei kelpaa, vaan on rahdattava prosessoitua punahomesientä Stokeleystä? Suomessa on paraikaa sadonkorjuuaika.

Viime viikolla oli soijalasagnea. Miksi hyvät ruuat kuten lasagne ja mussaka pilataan jättämällä jauheliha pois? Mitä vikaa jauhelihassa on? 

Eikö kouluruokailun tarkoitus ole, että ruokaa syödään, eikä kipata jäteastiaan? Lapset syövät mielellään kunnon lasagnea, koska se on hyvää.

http://www.properuskoulu.net/2013/09/voihan-quorn-mussaka-sentaan.html  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minä kirjoitin samasta aiheesta taannoin otsikolla Chili con quorn. Aiheen sain kirjoitukseni Kasvien sienipuhelin kommentista.

Minun mielestäni quorn on ihan hyvää maultaan, mutta minä pidän sienten mausta. Koostumuksesta voi olla eri mieltä, mutta quornista puuttuvat ne sitkeät jänteenpalaset tai lihakalvot, jotka tuppaavat jäämään hampaiden väleihin. Se on siis melko pehmeää ja tasalaatuista.

Hieman erikoista, että koulussa on ollut quornia, sillä se on kalliimpaa kuin jauheliha. Sitä on markkinoitu lähinnä terveysruokana ja lihaa parempana korvikkeena. Siinä on esim. rasvaa vain 2 %. Ehkä kielteiseltä vaikuttava asenteesi johtuu siitä, että odotat kouluruuan olevan halvempaa ja huonompaa, ja kun tulee vastaan erikoista, mutta tavallista parempaa, on se tietysti huonompaa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Olisi mukava tietää millainen biologinen arvo tuolla Quornilla on. Kasviproteiinit tuppaavat olemaan yksinään melko huonoja.

edit.

Biologinen arvo on aika huono, eli ei käytä ihminen sitä kovin hyvin hyväkseen. Tosin todetaan, että sitä voi parantaa aminohappolisällä 90% alkuperäisestä.

Tuosta lähdettä:

http://books.google.fi/books?id=TO5O0eBfFUQC&pg=PA...

Käyttäjän MikaelJaakkola1 kuva
Mikael Jaakkola

Saisko pari lausetta seikkaperäisemmän referaatin vielä? Linkin takainen maailma liian hankala perattavaksi.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Nyt kun tarkemmin silmäilin, tuossa on kaksi arvoa BV (Biological Value, eli miten paljon siitä protskusta kroppa käyttää) ja PE (Protein Efficiency), mitä en oikein ymmärrä.

Protein efficiency is the percentage of total nitrogen retained, when the protein under test is fed and compared with that retained when a reference protein such as egg albumin is fed.

Eli kuinka monta prosenttia siitä protskusta kroppa pitää itsellään (?).

Quorn Mycoprotein presents very high PE value, reaching 75% of egg albumin.

Jostain syystä BV näköjään jää kertomatta, eli vaikka kroppa käyttääkin siitä 75% siitä, mitä munanvalkuaisesta, se luku, jota aiemmin katsoin ja joka kertoi BV:n oli jostain hiivasienestä eristetystä protskusta (32-48 %).

Kaisa Ukkonen

Yliopistolla on quorn kyllä maistunut hyvin muillekin kuin "ituhipeille", quorn-päivinä ovat monet lihaa syövät kollegat ottaneet sitä tarjolla olevien lihavaihtoehtojen sijaan ihan vapaaehtoisesti ja kehuneet makua.

Quornistahan saisi myös periaatteessa kotimaista lähiruokaa sillä mikään ei estä sen tuotantoa myös Suomessa, toisin kuin on esimerkiksi soijan laita. Enkä nyt tiedä onko tuotantoprosessi sen "epäluonnollisempi" tai "teollisempi" kuin esim. sisätiloissa tehosikaloissa kasvatettavalla sianlihalla.

Käyttäjän MikaelJaakkola1 kuva
Mikael Jaakkola

Kyllä minustakin quorn on kiinnostavampi kuin ötökät, maailman ravintoproteiiniongelmien ratkaisuksi, muun muassa. Itse en syö sieniä, en pidä mausta. Quorn on mennyt täydestä silti, jauhelihasten korvikkeena.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Ainoat kasvisruoat, jotka laitoskeittiössä joskus onnistuvat, ovat kesäkeitto ja kasvishernekeitto. Soijabolognese ehkä silloin tällöin.

Nyt kun mietin, niin mietityttää, mitä tuolle "laboratoriossa kasvatetulle" sienelle oikein on syötetty.

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

Näyttääpä olevan lastemme opettajilla avarakatseisuus hyvällä mallilla! Kumma että lapset on ennakkoluuloisia uusien ruokien suhteen, mistähän ne sen oikein omaksuu?!?!
Samoin opella vuonna 193... anteeksi 2013 on vankka tietämys ruoka-aineiden ekologisesta jalanjäljestä, so. lihakilon tuotannon vaatimasta rehunkierrätyksestä elukan elimistön kautta. Syödään nyt open herkkua jauhelihaa; aikuisina sitten sitä quornia - kun muuta ei enää ole.

Einesjauhelihan alkuperäkin on opella tiedossa - lähiruokaa made in Argentine / Brasilia / New Zeeland... Romanialaisen hevosenlihan herättämästä jupakasta (lasagnessakohan se oli? ) onkin jo aikaa. Kelpaapa opettaa noilla tiedoin.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

En ole Brasialiasta tuotetun lihan kannalla, en samoilta kulmilta tuotetun soijarouhenkaan. Quorn on yksityinen brittiläinen firma.

Perusasia on, että lapset syövät tarjottua ruokaa eivätkä kippaa sitä jäteastiaan.

Kasvisruokakin on hyvää, ihmettelen vain miksi suomalainen lähiruoka ei kelpaa, onhan nyt sadonkorjuuaikakin. Niin, ja sienet sinänsä eivät ole varsinaisia kasveja....

Teppo Nygren

Ala-asteella ja yläasteella kouluruokien pitää olla sellaisia että lähes kaikki sitä pystyvät syömään. Koulussa ei pidä jäädä nälkäiseksi, jotta jaksavat käydä koulua. Sellaisissa paikoissa, missä ihmisillä on mahdollisuus valita voi olla tarjolla vaikka ostereita.

Käyttäjän MikaelJaakkola1 kuva
Mikael Jaakkola

Voihan se olla, että quorn soveltuu huonosti suurtalouskeittiöön ja on aivan eri ruoka kotona tehtynä. Mutta yhtä hyvin ihmiset ovat pelkästään ennakkoluuloisia, sitähän quornin historia on täynnä. Siinä määrin, että patentti on ehtinyt vanhentua, eikä tuote ole enää yhden firman yksinoikeus.

Toivotaan niitä ehdotettuja heinäsirkkoja ja torakoita koulukeittiöön seuraavaksi ja katsotaan miten hellanduudeleille putoaa.

Käyttäjän TuomasLevoniemi kuva
Tuomas Levoniemi

Omaa pesää ei pitäisi liata hyvä "vuoden luokanopettaja". No sinänsä Quorni on aika vanha "uuselintarvike". Tilanne vaan tulee lähitulevaisuudessa olemaan sellainen, että _oikean_ lihan osuuden on pakko vähentyä, koska maapallo ei kestä länsimaista lihankäyttöä. Saa nähdä minkalainen parku tulee kun koululaiset saavat ensimmäisen kerran friteerattuja otoköitä lautaselleen !

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Quorn on soijankaltainen aines, joskin sienimäinen proteiini. Maustemisessa sitä koskee samat lait kun tofua, eihän se millekkän maistu, jos sitä ei osata maustaa kunnolla.

En yhtään ihmettele oppilaiden nirsoilua jos opettajatkin ovat näin ennakkoluuloisia. Meille ilmestyi ruokaloiden oville laput, missä selitettiin mitä quorn on kun se listoille ilmestyi. Suosittelen muillekkin kouluille.

Käyttäjän AirZero kuva
Eetu Rantakangas

Itse unohdin joskus Quornia syödessäni ettei se ole kanaa - maistui ja näytti aivan samalta, rakennekin tuntui samanlaiselta. Kieltämättä parhaita laitoskeittiöiden tarjoamia kasvisruokia.

Tämän blogin suosituimmat