enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Kännykät takavarikkoon

27.8. Vantaan Sanomat   Yle: Lakiesitys antaisi opettajille luvan takavarikoida puhelimen voimakeinoin

Koulujen työrauhaongelmiin etsitään parhaillaan uusia keinoja lainsäädäntöä uudistamalla. Valmisteilla oleva lakiehdotus antaisi opettajalle luvan takavarikoida oppilaan puhelin jopa voimakeinoin.

Esityksen taustalla on älypuhelinten käytön oppitunneilla aiheuttamat häiriöt.


En ole oikeastaan koskaan kokenut oppilaiden kännyköitä ongelmina. Nyt kun olen paossa koulun atk-luokassa, koska koulussamme kesällä tapahtui vesivahinko, olen alkanut käyttää kännyköitä opetuksessakin. Teemme PowerPoint-esitelmiä lemmikkieläimistä, oppilaat ottavat kuvia lemmikeistään ja siirtävät kuvat esityksensä dioihin.

Oppilaiden kännykät helpottavat elämääni kovasti. Vanhemmat lähettävät muistutuksia oppilaiden kännyköihin, kun pitää mennä esim. kouluhammaslääkäriin. Minulla ei ole enää keltaisia liimalappurivistöjä pöytäni etuosassa. 

Kun oppilas tuntee olonsa huonoksi, pyydän häntä soittamaan äidille tai isälle ja ilmoittamaan, että nyt on syytä mennä kotiin lepäilemään.

Opintoretkillä kännykät ovat melkein pakollinen väline. Jos oppilas eksyy joukosta, kännykällä opettajan saa aina kiinni.

Joskus kun oppilas on tehnyt koulussa pahojaan, pyydän oppilasta selittämään tekosensa verekseltään äidilleen tai isälleen. Itse seison käytävällä oppilaan vieressä, kun hän kertoo kolttosensa omalla kännykällään.

Oletan, että kännykkä on ongelma yläkouluissa.

Uskon, että on äärimmäisen ärsyttävää, jos oppilas räpläilee kännykkäänsä, kun pitäisi tehdä töitä. Ei varmaan tunnu kivalta, kun opetustilanteessa kuunnellaan musiikkia napit korvissa.

Mielestäni lainsäädäntöuudistus kännyköiden takavarikoinnin suhteen on oikeansuuntainen. Ihmettelen vain, miksi opettajien takavarikko-oikeutta ei voisi laajentaa muihinkin asioihin. Mieleen äkkiseltään tulee puukot ja puntarit, tupakka, alkoholi ja huumeet. 

Korhos-gaten yhteydessä todettiin, että koulu on julkinen paikka, jossa oppilaat voivat kuvata opetustilannetta salaa, jos vain niin haluavat. Jos kerran koulu todetaan julkiseksi paikaksi, niin luulisi, että edes puukot ja puntarit voisi ottaa oppilailta pois. Onhan teräaseiden kanniskelu julkisilla paikoilla kielletty.

Luulen, että alakouluissa opettaja saisi "väärinkäytetyt" kännykät takavarikkoon pyytämällä,voitko laittaa kännykkäsi opettajan pöydälle, saat sen takaisin koulupäivän päätyttyä. 

Voimakeinoja en lähtisi kännykkätakavarikoissa käyttämään, vaikka voimankäyttö tulisikin sallituksi. Aina voi tapahtua vahinkoja.

http://www.properuskoulu.net/2013/08/kannykat-takavarikkoon.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Mielenkiintosia näkemyksiä alakoululaisten kännyköiden puolesta. Tämä jää vähän mietityttämään:

"Kun oppilas tuntee olonsa huonoksi, pyydän häntä soittamaan äidille tai isälle ja ilmoittamaan, että nyt on syytä mennä kotiin lepäilemään."

Kävisikö tämä jopa eka- ja tokaluokkalaisten kohdalla? Äkikseltään tuntuisi, että opettaja hoitaisi ainakin heidän puolestaan nämä tilanteet.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Kun oppilas sairastuu kesken koulupäivän, on syytä mennä kotiin. Silloin on ilmoitettava kotiin.

Eka- tai tokaluokkalaisen lapsen hakee koulusta tietenkin äiti tai isä. Opettaja ei voi lähteä kesken kaiken koulusta viemään yhtä oppilasta kotiin, muut luokan oppilaat jäisivät valvomatta ja hunningolle. Pienten oppilaiden kohdalla opettaja soittaa kotiin.

Sairas lapsi ei saa olla koulussa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos vastauksesta.

Kirjoitat: "Pienten oppilaiden kohdalla opettaja soittaa kotiin."

Näin arvelinkin.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Jotain on pahasti, pahasti vialla, jos voimakeinoihin tarvitsee turvautua. En muista opettajien omana kouluaikanani koskaan turvautuneen voimakeinoihin, eikä edes tarvinneen. Jos oli, niin olen ainakin unohtanut.

(Voin tosin olettaa että eräällä erityisluokalla, mutta se on toinen juttu.)

Jos homma ei toimi, vanhemmat voivat hakea lapsen kotiin ja laittaa yksityiskouluun. Miksi ihmeessä opettajien tarvitsisi sietää jatkuvaa tottelemattomuutta? Suomessa on oppivelvollsuus, eikä koulupakko. Onko tämä unohdettu?

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Niin, ajat ovat muuttuneet. Esikoisen alakouluopettajaa oli oppilas heittänyt kirjalla päähän niin että tilanne vaati tikkejä. En halua edes ajatella mitä tapahtuu jos tältä kultamussukalta käydään hakemassa angrybirdsiä pois. Ennen oli ennen ja nyt on nyt eikä asiat ole kovinkaan usein menneet parempaan suuntaan.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Laastaria laastariin perään, rautalangasta väännettynä:

1) heitetään pois kristinusko yhteiskunnasta, jos se ei kuulosta muodikkaalta jonkin mielestä

2) kokeillaan kasvatusta 'muuten vaan', mutta kas: se ei toimikaan

3) otetaan pois kännykät jos ei muuten niin väkisin
...
X) asennetaan jokaiseen kouluun metallintunnistimet ja vartijat ovelle (vuokrapalveluna securitakselta)
...
Y) siirrytään elokuvassa Minority report visioituun PreCrime-teknologiaan: ennakoidaan rikokset ennen tapahtumaan. :-)

No hiukan liiottelin, mutta kuitenkin. Herätys nyt - suuntaa on korjattava, vielä se ei ole myöhäistä.

Ossi Väänänen

Ei ne kaikki oppilaat nätisti pyytämällä sitä kännykkäänsä pois anna.
Jos se on esim. taskussa, niin miten sen otat koskematta kakaraan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei terä- ja ampuma-aseet kannata ruveta voimakeinoin takavarikoimaan.
Parempi on pyytää antamaan pois, niin ettei ole vastaan sanomista.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa