enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Liikaa viihdettä liian aikaisin

  • Oletko laskenut lapsesi päivittäisen viihteeseen kulutetun yhteisajan? Järkytytköikö?
    Oletko laskenut lapsesi päivittäisen viihteeseen kulutetun yhteisajan? Järkytytköikö?

Yle 4.3.  Kasvatetaanko lapset viihteen suurkuluttajiksi?

Lapsista on tullut viihteen suurkuluttajia vuosituhannen vaihteen jälkeen. Yhtenä syynä on se, että vanhemmat haluavat olla lapsille mieliksi ja tarjota viihdykettä vapaa-ajalla. Viihdeteollisuus onkin lisännyt lapsille tarkoitettuja sisältöjä musiikissa, elokuvissa ja televisiossa. Ostavatko vanhemmat viihteellä itselleen lisää vapaa-aikaa? Missä menee lapsen viihteen kulutuksen raja?


Kun tällaisia juttuja lukee, vanhempien omatuntoa alkaa kolkuttaa.

On pakko myöntää, että televisio, tietokoneet, konsolipelit ja kännykät ovat melkoisia oheiskasvattajia. Vaikka sitä kuinka on rajoittavinaan television katselua ja tietokoneaikaa, lasten päivittäinen viihteen kanssa kulutettu aika on melkoinen.

Lasteni päivittäinen tietokoneaika on rajoitettu yhteen tuntiin, suurinpiirtein saman verran he katsovat televisiota. Mutta kännykkäaikaa on hyvin vaikea valvoa, koska kännykkä on koko ajan lasten mukana. Nykykännykkä on tieto- ja pelikone. 

Koulupäivien jälkeiset ajat ovat villiä länttä. Kun vanhemmat ovat töissä, lapset kavereineen voivat helposti pelata tietokoneella tai katsoa televisiota. Kukaan ei ole valvomassa.

Lasten päivittäinen viihteeseen kulutettu yhteisaika voi vanhemmille olla melkoinen yllätys.

Viihdekoneet toimivat myös kätevinä "aina valmiina lastenhoitajina". Lapsi istuu hiljaa koneen ääressä.

Hyvä esimerkki löytyy omasta perheestäni. Arkiaamuisin lapset eivät kerkiä katsoa televisiota, mutta viikonloppuisin ennen kuin vanhemmat heräävät, lapset kömpivät sängyistään suoraan telkkarin ääreen. Joka kanavalta tulee lastenohjelmia. Vanhemmat saavat nukkua rauhassa ylimääräisen tunnin.

En edes tiedä, minkälaisia lastenohjelmia viikonloppuaamuisin tulee. Pitää laittaa joskus herätyskello hieman aikaisemmin soimaan ja mennä vaivihkaa katselemaan, mitä sieltä tuutista oikein tulee. Ilmeisesti tarjonta on hyvin kiinnostavaa, koska saan nukkua rauhassa. Joskus herään lasten kinasteluun, ei ole päästy yhteisymmärrykseen siitä, mitä kanavaa katsellaan.

Kuluttamiseen erikoistunut sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta:

- Lapsilla on paljon enemmän sananvaltaa perheissä kuin aikaisemmin. Ja tämä tämmöinen lapset ensin ja lasten ehdoilla -ajattelu levittäytyy kaikkeen perheen toimintaan ja nimenomaan kuluttamiseen. Se on sitä, että vanhemmat haluavat olla lapsille mieliksi, haluavat että lapsi viihtyy, haluavat että lapsilla on kivaa. (Yle)

Perheen sananvalta on oltava aikuisilla muuten lapsista tulee itsekkäitä pikkutyranneja. "Lapset ensin ja lasten ehdoilla -ajattelu" on löysää kasvattamista, periksi antamista. Mielistellään omia lapsia! Kouluissa löysästi kasvatetut lapset törmäävät yllättäen yhteisesti sovittuhin sääntöihin, mikä aiheuttaa ongelmia.

"Enkö minä olekaan maailman napa?"

http://www.properuskoulu.net/2013/03/liikaa-viihdetta-liian-aikaisin.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Puhut asiaa. Kaupungilla minne meneekin, näkee etupäässä nuoria räpläämässä kännyköitään tms. laitteita kahdella peukalolla - jotkut tosin tökkivät etusormella.

Pahoin pelkään, että nuorelle sukupolvelle kehittyy peukaloniveliin jotain ongelmia - puhumattakaan että jos nykyiset pienet ihmiset ovat viihteen suurkuluttajia ja perunalastukansaa, niin heistä kasvaa ennen pitkään tosi suuria ja pulskia viihteen suurkuluttajia. Sohvaan integroitu kodin mediakeskus ja jääkaappi kun ei ole pitkän päälle terveellistä, varsinkaan jos ainoa liikunta on raahautua sohvalta ulko-ovelle hakemaan sieltä netistä tilattu noutopitsa.

ps.

Kohta eläkkeelle siirtyvä tietotekniikkasukupolvi on ehtinyt kokea hiiren käytöstä aihetunutta jännetupin tulehdusoiretta ja pahimmillaan hiirikäden jonkun asteista rampautumista. Itsekin olen moisia oireita kokenut. Olen aktviivinen puuseppäharrastaja ja vaihdoin kaikki mahdolliset työkalut kauan sitten sähkökäyttöisiin - varmaan paras hankinta oli sähkökäyttöiset ruuvimeisselit. Käsin ruuvaaminen kun tuntui rasittavan oikean käden ranteen jännetuppea. Oireet katoisivat - semminkin kun hommasin lisäksi työtuoliin kunnon käsinojatuen.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Toisen kasvatusmenetelmiä en yritä tässä kritisoida.

Perheyksikössä jossa olen ollut kasvattamassa lasta, emme tavanneet rajata tietotekniikkalaitteiden käyttöaikaa, vaan ohjata lasta muihin aktiviteetteihin omilla ehdoillaan, niin että lapsi pystyi jo nelivuotiaana toimimaan itsenäisesti kehittäen itseään viihdyttämisen sijasta. Lapsen ei välttämättä tarvitse aikuisen seurassa tuntea itseään rajoitetuksi, vaan toimimaan itsenäisesti oman toimintansa säätelijänä. Kun oma esimerkki on sanojen mukainen, ei lapsen usein ole vaikea oppia ero kehittävän ja turhanpäiväisen toiminnan eroa elektroniikkaa käytettäessä.

Ymmärrän huolen, sillä liika nyhvääminen on myrkkyä lapsen henkiselle ja fyysiselle kehitykselle. Aikuisella onkin velvollisuus opettaa lapselle tarvittaessa rajoja houkutusten maailmassa, mutten usko tehokkaimman tavan olevan normien asettaminen aikataulujen vaan laadun suhteen. Rajat tuntuvat päin vastoin joissakin tapauksissa tekevän ohjelma-ajasta halutumpaa - juuri sitä kivaa aikaa. Kivasta ajasta koitimme tehdä mm. TV-ohjelmien katsomisen sijasta nimenomaan ulkoilua aikuisten kanssa, myöhemmin musiikin sekä urheilun kaltaisia itsenäisiä aktiviteettejä. Kännykkään saa monia opettavia pelejä tai perinteisen shakin, jotka esimerkiksi koulubussissa kehittävät varmasti enemmän kuin kuskin jutut.

Wikipedia ja muut tekevät jutusta vielä mielenkiintoisemman oppimisen näkökulmasta.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Niin - meidän kanattaa olla viimeistään sitten todella huolissamme, jos lasta odottaville äideille aletaan tyrkyttää masun päälle kiinnitettäviä media-antureita, joilla sikiötä helistettäisiin kohdussa kuin hernettä ja 24 h annettaisiin käsitystä siitä, millainen maailma vielä syntymätöntä lasta oikeasti odottaa. Kun sikiö sitten kehkeytyisi päivänvaloon, voisi hän jo osata monia kieliä ja hän voisi osata tilata äidinmaidon sijasta kätilöiltä vaikkapa jotain kovasti mainostettua urheilujuomaa tai limonadia.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Olen aloittanut ns mediakoulutuksen ajoissa
Kuulokkeista hyvää rokkia suoraan kohtuun
(Kuulokkeet vauvamasun päälle)

Hyvä on tullut ja mukuloiden kuuntelema musa on sellaista että itsekin kestää

Ei soi lädy gäggä eikä sellainen karmeus
Rokilla lähtee ja hevillä ei hävitä sekä kantrikin käy

(Hymiö jossa kommentoijaa voi uskoa tai olla uskomatta)

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Viihteen yliannostelu on yksi ääripää, harrastuksesta toiseen juoksuttaminen on toinen, täysi vapaus on kolmas. Meitä on moneksi, olosuhteita myös. Mikä lie oikein?

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Jyrki: "Meitä on moneksi, olosuhteita myös. Mikä lie oikein?"

Niinpä. Kait sellainen kultainen keskitie?

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Ideaalisinta olisi, että lapset olisivat valmiita ja halukkaita yhteisiin harrastuksiin vanhempiensa kanssa, että heillä olisi luontainen, tunnistettava kiinnostus juuri oikeanlaisiin asioihin. Valitettavasti lapset harvoin ovat "valmiita" ja valitettavasti vanhemmat harvoin ennättävät tai jaksavat paneutua pinnan alla ehkä piileviin ongelmiin.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Noista lastenohjelmista

Ylen aika hyviä sekä jokseenkin turvallisia katsoa mukuloille
Kaupallisten kanavien kama onkin sitten melkoista huttua

Voihan lasten kiinnostusta mediaan käyttää myös yhteisenä harrastuksena
Tänään äänitettiin ensin oma tunnusmusiikki ja sitten tehtiin muksun itse kertomasta tarinasta lyhytelokuva (5v joten ei osaa vielä tarinaa kirjoittaa)
Hauskaa oli ja hyvä tuli

Ei kukaan käske olla pelkkä passiivinen kuluttaja
Tietokoneohjelmat joita tarvittiin olivat halpoja tai ilmaisia
Kameran ostin käytettynä

Ei tule kalliiksi eikä aika pitkäksi ja tämän kautta mukulat ymmärtävät hieman paremmin miten TV:stä tuleva on vain mielikuvituksen tuotosta

Heikki Härmä

Suurten ikäluokkien joukkoon syntyneenä (en omasta tahdostani, selvennyksenä) lapsille tarjottu viihdetarjonta ei ollut ongelma, muistelen. Vaatimattoman elintason saavuttanut maa oli sodan seurauksena taannutettu taloudellisesti lähes kivikauteen. Jälleenrakentamiseen osallistui huomattavalla panoksellaan (!) YYA-ystävämme NL. Kun sitten taloudellinen vaurastuminen, mikä tehtiin TYÖLLÄ, on aiheuttanut keskustelua julkisessa sanassa jopa ahneuden sukupolveksi leimatuksi tulemisen, syyllistämisen leivän viemisestä lasten suusta jne., en tunne syyllisyyttä.
Itselleni tärkeitä hetkiä olivat ne tuokiot, jolloin sain kuulla vanhempieni ja isovanhempieni selviytymistarinoita. Sankaritarinoita ne olivat silloin minulle. Itse en vielä päässyt kehumaan voitoistani elämässä lapsilleni enkä lastenlapsillekaan, mutta toivoa elättelen.

Että kun tämän vanhemmuusikäpolven edustajat mietitte, mitä kertoa omille lapsille ja lastenlapsille elämäntaipaleen tuotoksena, niin mistä aineksista tarinat ovat rakentuneet? Ettei vaan perinnöistä, ilmaisesta koulutusputkesta opintotukineen, hammashoitoineen jne ?

Onnistuneimmissa sankaritarinoissa tietenkin onnistuneista huijauksista.

Viihdeteollisuus tarjoaa virtuaalitodellisuutta.
Kuka hyötyy?
Tuskin kuluttaja.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Piti oikein funtsia mistä sankaritarinan rakentaisi
Melko köyhää on alkulähteillä

Koetin mielessäni rakentaa suurta paloa ja elämän valoa tulvivaa tarinaa siitä miten onnistuin 90-luvun laman aikana olemaan enimmäkseen töissä
Ei siitä kyllä oikein irronnut

Lisäpohdiskelua vaatii
Olisiko sitä tehnyt edes jotain mainitsemisen arvoista?

Sellainen suuri puhalluskin (huijaus) on vielä suorittamatta
Ei tullut nyt sankaria sitten meidän iskästä (minusta)

Heikki Härmä

No, Sinulla on vielä aikaa urostekoihin.
Lycka till!

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset