enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Kaunokirjaimet

  • Vanhat kaunokirjaimet
    Vanhat kaunokirjaimet
  • Suomalaisen kaunokirjoituksen isä Toivo Salervo
    Suomalaisen kaunokirjoituksen isä Toivo Salervo

Properuskoulu-blogini ylivoimaisesti suosituin kirjoitus on Käsin kirjoittamisen autuudesta. Kirjoitusta luetaan noin sata kertaa päivässä, mikä on ällistyttävä määrä. Ilmeisesti ihmiset eivät löydä netistä vanhoja kaunokirjainmalleja mistään muualta.

Ajattelin palvella vanhojen kaunokirjainten metsästäjiä. Skannasin kirjaimet vanhasta peruskoulun työkirjasta. Laitoin kirjainten kuvan mahdollisimman suureksi. Paina hiirellä isoa ö-kirjainta. Kuvan voi tallentaa omalle koneelle ja tulostaa käyttöä varten.

Kun nyt tuijottelen kaunokirjaimia, ne näyttävät erittäin kauniilta. Ne henkivät kiireettömyyttä, harmoniaa ja seesteisyyttä.

Kouluaikoinani rakastin kaunokirjoitusta. Koin sen budolajina. Ei ollut mitään muuta kuin mustekynän kärki, josta muste piirtyi paperille. Ei mitään muuta, ehkä musteen haju ja hiljaisuus.

Sain kaunokirjoituksesta kympin keskikoulun päästötodistukseen. Muut kympit tulivat kuvaamataidosta ja uskonnosta. Muita kymppejä en koskaan saanutkaan.

Kaunein kaunokirjain on pikku-a. Siihen on ladattu kaikki oleellinen.

Vuosina 1918–1944 Toivo Salervo toimi kouluhallituksen arkkitehtina ja tuolta ajalta ovat kaikki hänen tunnetuimmat työnsä, jotka ovat pääasiassa koulurakennuksia. Arkkitehdin ja piirustuksen opetuksen lisäksi Salervo kirjoitti paljon oppikirjoja. Monet koululaispolvet ovat opiskelleet kaunokirjoitusta, jonka mallin Salervo kehitti 1930-luvulla. (lainaus Wikipediasta)

http://fi.wikipedia.org/wiki/Toivo_Salervo

https://properuskoulu.blogspot.fi/2013/02/kaunokirjaimet.html

 

Uudet kirjoituskirjaimet, joita käytetään nyt koulussa:

http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/kirjainuudistus/kirjoituskirjaimet.html

KIrjoituskirjaimet ovat kalligrafien Liisa Uusitalon ja Toivo Heiskasen suunnittelemat. Kirjaimet kehiteltiin muiden Pohjoismaitten malleista Suomeen sopiviksi.

Paina yksittäistä kirjainta, niin näet, miten kirjain pitää kirjoittaa. Koulussa on kiva näyttää älytaululla oppilaille "lyijykynän liikettä".

Olen joutunut opettelemaan uudet kirjoituskirjaimet, mallistolla on etunsa. Salervon isojen kirjainten ylimääräiset koukerot ovat jääneet pois, vrt. iso-H kirjain.

Oppilaat alkavat melko nopeasti kirjainmallit opittuaan kehittämää omaa persoonallista käsialaansa. Minulla isoista kirjaimista on tullut vähitellen yksinkertaisia tikkukirjaimia. 

Käsialan tavoitteena on selkeys ja luettavuus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

j.olavi heikkinen

minä itse aloitin koulunkäynnin kansakoulussa vuonna 1969 ja silloin kaunokirjoitusta opeteltiin täytettävän mustekynän kanssa.

etenkin vasenkätisille vuotavien mustekynien kanssa tussarointi oli myrkkyä, valmiit kirjaimet pyyhkiyivät suttuisiksi sitä mukaa kun käsi liikkui niiden yli seuraavaa kirjainta piirtämään.

Käyttäjän vturunen kuva
Ville Turunen

Minulle opetettiin vielä kaunokirjaimet, ja vanhemmiten olen huomannut siirtyväni takaisin kaunokirjoituksen käyttöön. (Meitä ei enää toki kiusattu mustekynillä taikka antamalla arvosanoja kirjoitusjäljestä.) Kirjaimet ovat selkärangassa, mutta tekisi mieli tarkistaa, kuinka numerot tulisi kirjoittaa. Olisikohan sinulla jossain mallinumeroita, joita tulisi käyttää kaunokirjoituksen yhteydessä?

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Ville, minulta on nyt moni kysynyt samaa, kun laitoin nuo vanhat kaunot esille.

Etsin koulusta vanhoista kirjoista sellaista vanhojen numerojen mallisivua, ja löysin Valistuksen "Nyt laskemme" -kirjan vuodelta 1964. Mallisivua en löytänyt sieltäkään, mutta numeroiden piirtämisohjeet kumminkin.

Skannailen ne lähipäivinä properuskoulu.net -blogiini.

Käyttäjän vturunen kuva
Ville Turunen

Hyvä tietää, asialla sinällään ei tienkään ole kiire. Olen kuulolla, laitathan tänne US:eenkin tietoa, kunhan olet skannannut nuumerotkin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Käsialaan liittyy samankaltainen oire kuin puheen änkytys. On ihmisiä jotka kyllä osaavat kirjoittaa kaunista ja sujuvaa mutta joiden kirjoitus muuttuu epärytmiseksi jos on joku mielenliikutus tai stressi tai muu negatiivinen vire.
Kirjoitus ja puhe eivät ole kovin kaukana toisistaan (varsinkaan tämän uuden tekniikan myötä jonka piirissä me tässä puhekirjoitamme.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Vanhat, lähetetyt postikortit ovat upeita käsialanäytteitä. Nykyään nuorempi väki kasvaa pois kaunokirjoituksen maailmasta, alkaa harakanvarvas tikkukirjainten taidekausi.
Itselläni kaunokirjoituksen arvosana oli 8 tai 9 vaikka kuinka yritin kieli keskellä suuta vääntää kaunista vihkooni. Ystäväni käsiala oli kuin painokoneesta tullutta, ihan virheetöntä... kymppini tulivatkin kuviksessa, fysiikassa ja kemiassa, kun hyvällä kuvamuistilla oli niin helppo muistaa kaavat ja taulukot.
Nyt ei ole tosin enää kovin hyvä tuo kuvamuistikaan, mutta se ei onneksi vaikuta siihen että mitkä asiat edelleen näyttävät kauniilta silmään - vanhat kirjoitukset ovat mielettömiä taidonnäytteitä.

Käyttäjän savellyksia1 kuva
Antti Samuli Hernesniemi

Käsinpiirtäminen ja käsinkirjoittaminen on henkisesti kehittävää. Olen itse lisäksi pitkään käyttänyt tätä alla olevassa linkissä kuvaamaani ja tutkimaani kirjoitusotetta, kutsun sitä nimellä mediaali-ote (se on enemmän keskellä kättä kuin tavallinen ote, radiaaliote), jossa kynä on etu- ja keskisormen välissä. Olen esitellyt sitä mm. Lääketiede-tapahtumassa vuonna 2002. Kyseinen ote auttaa kirjoittamaan ja piirtämään rennommin ja hallitummin kuin tavallinen kynäote, jossa kynää pidetään peukalon ja etusormen välissä. Otetta ovat käyttäneet mm. Anne Frank, C G Mannerheim, Maurice Ravel.

https://ethnosciences.blogspot.com/2012/02/medial-...

Olen kiinnostunut kommenteistanne.

Tämän blogin suosituimmat