enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Puukot ja puntarit piiloon

HS 16.10.  Gustafsson: Opettajien saatava lisää keinoja puuttua vaaratilanteisiin

Opetusministeri Jukka Gustafssonin (sd) mielestä koulut ja opettajat tarvitsevat lisää keinoja puuttua vaaratilanteisiin. Esimerkiksi puukot pitää saada pois kouluista.

 

Opettajille on lisätty vaivihkaa uusia velvollisuuksia, oikeuksia ei.

On outoa, että pitää joka pikkulinkkarin takia poliisit koululle kutsua. Poliiseja on vähän ja heillä on paljon muutakin tekemistä.

Olen aina ollut opettajan takavarikointioikeuden kannalla.

Sama koskee opettajan oikeutta tutkia oppilaiden pulpetteja, kaappeja tai reppuja. Yläkoululaisen lukittu kaappi voi olla melkoinen aarreaitta. Kaapista voidaan välittää vaikka huumeita muille oppilaille. Koulu ei saa olla huumeiden välityspaikka.

Opettaja ei ole poliisi, mutta liian vaikeiksi ei asioita kannata tehdä. Opetusministeri on oikeassa siinä, että puukot pitäisi saada pois kouluista, ja että kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään koulussa.

Luulen, että suuri osa opettajista on aina takavarikoinut vaaralliset esineet. Kaikki opettajat eivät ole edes tienneet, että puukkojen ja puntareiden takavarikointi on ollut kiellettyä. Opettajat ovat käyttäneet maalaisjärkeä teräaseita takavarikoidessaan.

Olen joutunut joskus takavarikoimaan linkkarin oppilaalta. Kukaan ei ole koskaan valittanut. Kenenkään isä ei ole koskaan kehdannut hakea linkkaria koululta, vaikka takavarikoinnista on ilmoitettu kotiin.

Onneksi nykyalakoululaiset eivät enää linkkareita mukanaan kanniskele. Käsityötunneilla huomaa, että on monia, jotka eivät ole koskaan vuolleet pajupilliä.

Toivottavasti perusopetuslain muutos takavarikointioikeuden suhteen toteutuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Johan Lom

USA:ssa jotkut koulut omaksuivat aikoinaan ns. "nollatoleransssin" aseiden tuomiselle kouluun. Rangaistuksena oli heti ensimmäisestä kerrasta potkut koulusta ilman varoituksia.

Muuan 8-vuotias tyttönen kauhistuikin sitten, kun eväslaatikkonsa avattuaan lounastauolla huomasi, että äiti oli pakannut mukaan pienen omenankuorimaveitsen. Tyttö näytti sitä opettajalle ja ilmoitti, että äiti oli tehnyt virheen tietämättömyyttään. Ehdotti, että luovuttaa veitsen opettajan haltuun koulupäiväksi.

Tyttö erotettiin koulusta, koska "nollatoleranssi tarkoittaa nollatoleranssia".

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Ameriikan maa on välillä ihmemaa.

Jorma Kemppainen

Kerrankin alan asiantuntija , joka näkee asian oikeasta näkökulmasta. Yläasteen oppilaat ovat alle 16 vuotiaita, henkilökunta(opettajat ja muu henkilöstö) on täysi-ikäisiä ammattilaisia, on uskomatonta, että heiltä on riistetty oikeus pitää tilanne hallinnassa. Onko tosiaan niin, että peruskoulun tärkein kasvattaja on poliisi?

Käyttäjän HenriBergman kuva
Rene von Cartes

Hyvä, että tästä asiasta ollaan käyty keskustelua ja toivon myöskin, että asiaan saadaan parannusta. Keskustelun ulkopuolelle on kuitenkin jäänyt minusta joitakin tärkeitä seikkoja.

1. Opettaja saa/voi pyytää häiritsevästi käyttäytyvää oppilasta poistumaan luokasta. Entä jos hän ei poistu pyynnöstä huolimatta? Ymmärtääkseni opettajilla on oikeus tarvittavaa fyysistä voimaa käyttäen poistaa luokasta itselleen tai muille vaaraksi oleva oppilas. Tämä ei ole sama kuin opetusta häiritsevä oppilas? Tietääkseni ei.

2. Koulunkäynninohjaajien oikeudet. Heillä ei ole niitäkään vähiä oikeuksia mitä opettajilla. Onko syynä heidän alhaisempi koulutustaso? Ainakin itse pidän myös koulunkäynninohjaajia kasvatusalalla toimivina ammattihenkilöinä... kasvatusalan ammattilaisinakin lienee sopivaa sanoa? Lisäksi he ovat aikuisia ihmisiä. Turvataanko oppilaiden oikeus hyvään opetukseen sillä, että opettaja lähtee poistettavan oppilaan kanssa luokasta pois ja tuntia jää pitämään koulunkäynninohjaaja? Mielestäni opettajalla ja koulunkäynninohjaajalla ovat suunnilleen samat valmiudet poistaa ja toimia poistettavan oppilaan kanssa. Koulunkäynninohjaajan koulutustasosta johtuen ei ohjaajalla välttämättä ole läheskään samat tiedolliset valmiudet toimia opettajana. Olisikin mielestäni kohtuullista, että sillon kun ohjaaja on luokassa niin hänellä olisi oikeudet toimia luokkatilan työrauhan takaajana ja opettajat voisivat keskittyä opettamiseen. Toki on tilanteita, joissa on järkevämpää toimia siten, että opettaja lähtee oppilaan kanssa pois luokasta ja ohjaaja jää pitämään tuntia (ohjaajan mahdollisesti pienempi fyysinen koko ja ohjaajan riittävät tiedot opettamiseen). Järkeäkin tulisi siis käyttää tilanteen hoitamiseen parhaalla mahdollisella tavalla, lakien ei pitäisi olla rajoittamassa maalaisjärkeenkin käyviä asioita.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Rene: "Ymmärtääkseni opettajilla on oikeus tarvittavaa fyysistä voimaa käyttäen poistaa luokasta itselleen tai muille vaaraksi oleva oppilas. Tämä ei ole sama kuin opetusta häiritsevä oppilas? Tietääkseni ei."

Opettaja voi poistaa oppilaan pois luokasta, jos puhe ei auta. Ongelma silloin on, että oppilasta ei voi jättää käytävälle, vaan pitää löytää joku muu ihminen, joka valvoo oppilasta. Silloin koulunkäyntiavustajaa tarvittaisiin. Minulla ei ole koskaan ollut luokassani vakituista avustajaa.

Usein soitetaan isä tai äiti hakemaan oppilas kotiin.

Oppilaan luokasta taluttaminen tai kantaminen on ääriharvinaista. Olen itse joutunut kantamaan oppilaan ulos luokasta vain kerran joskus 1980-luvun puolivälissä. Todettakoon, että en ole erityismaikka, vaan luokanopettaja.

Kyllä häiritsevänkin oppilaan voi taluttaa luokasta pois jonkun muun aikuisen valvontaan.

Koulunkäyntiavustajien oikeudesta, ei koulussakaan aina kysellä, kun oppilas saa raivarin. Hallitsemattomia raivareita voi tulla pienimmillä oppilailla. Tottakai silloin on suojeltava raivarin saanutta oppilasta ja muita oppilaita, koulunkäyntiavustaja houldaa siinä missä opettajatkin. Hallitsematon raivari voi tulla milloin vain, ei se maikka ole aina edes silloin paikalla.

On ilman muuta järkevää, että koulunkäyntiavustaja vie oppilaan pois luokasta. Opettajan tehtävä on opettaa oppilaitaan.

Onneksi normioppilas uskoo opettajan sanaan.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset