enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Seiskan poikkiviiva on rehabilitoitava

  • Seiskan poikkiviiva on rehabilitoitava
  • Tykistönkenraali Vilho Nenonen (1883-1960)
    Tykistönkenraali Vilho Nenonen (1883-1960)

Minua ärsyttää niin vietävästi. Monia opettajia ärsyttää niin vietävästi. Kun Uusiin kirjaimiin ja numeroihin siirryttiin, seiskasta jätettiin poikkiviiva pois.

Opetushallituksen sivuilta: Uusissa kirjain- ja numeromalleissa on pyritty ottamaan huomioon muualla maailmassa, etenkin Pohjoismaissa käytettävät kirjain- ja numeromerkit.

Seiskan suhteen ei olisi pitänyt ottaa mallia muualta. Olisi pitänyt luottaa suomalaiseen traditioon.

Suomalaisen seiskan poikkiviivan isänä voidaan pitää tykistönkenraali, Mannerheim-ristin ritari Vilho Nenosta. Paina edellistä linkkiä ja lue kenraali Nenosen ihmeellinen lyhyt henkilöhistoria.

Robert Brantberg: Nenosen kiinnostus numeroihin ei rajoittunut pelkästään numeroituihin käskyihin, tykistössä pyöritetään paljon numerotietoa. Nenonen oli jo 1920-luvulla antanut sekaannusten välttämiseksi ohjeen, jonka mukaan numero 7 aina on kirjoitettava poikkiviivalla.

Suomen kouluissa seiskaa ryhdyttiin kuitenkin kirjoittamaan ilman poikkiviivaa. Nenonen kirjelmöi asiasta kouluhallitukseen, hän viittasi asian tärkeyteen tykistössä. Kouluhallitus kieltäytyi muuttamasta käytäntöä vedoten kaunokirjoituksen asiantuntijan lausuntoon. Myöhemmin poikkiviiva kuitenkin palasi käyttöön.

Nyt ei seiskassa ole enää nenospoikkiviivaa.

Olen sotilasarvoltani jääkäri, en tiedä tykeistä tai tykkien ammusten lentoratojen laskemisesta yhtään mitään. Mutta olen kenraali Nenosen kanssa täysin samaa mieltä, seiskan poikkiviiva on sekaannusten välttämiseksi tärkeä.

On ällöttävää korjata matematiikankokeita ja arpoa onko kyseessä seiska tai ykkönen väkäsellä varustettuna. Uudet kirjaimet tulivat Suomen kouluissa käyttöön v. 2000. Ensimmäiset oppilaat, jotka olivat opetelleet uuden malliston alusta alkaen, tulivat minulle oppilaiksi viidennelle luokalle v. 2005.

Hämmästys oli molemminpuolinen, oppilaat eivät tahtoneet saada selvää käsialastani. Minä ärsyynnyin heidän katkonaisesta käsialastaan, joka näytti  tekstauksen ja kaunokirjoituksen sekasotkulta. Yritin kahden vuoden aikana painottaa oppilaille, että seiskan poikkiviiva on tärkeä, mutta osa heistä oli omaksunut nykyseiskan selkäytimiään myöten, mitäään ei ollut enää tehtävissä.

Kun kolmisen vuotta sitten otin pitkästä aikaa vastaan ekan luokan, tein selkeän linjapäätöksen - opetan oppilaille seiskan poikkiviivan ja vaadin sen käyttöä.

http://www.properuskoulu.net/2012/04/seiskan-poikkiviiva-on-rehabilitoitava.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän veikkoluomi kuva
Veikko Luomi

Hyvä kirjoitus tärkeästä asiasta.

Uskon, että kaikki tykkimiehet ovat samaa mieltä, samoin esimerkiksi käsintehtyjä työpiirustuksia tutkivat koneistajat.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Olen samaa mieltä, mm. vaalilautakuntien kannalta.

Heikki Ojala

nyt ei tosiaan osata kirjoittaa ei kaunoa eikä tekstausta.

Epäilemättä opetushallituksen punikkeja niin risoi tykistömme avulla Suomen 1944 Puna-armeijasta saadut torjuntavoitot, että pääsyyllisen tykkikenraali Nenosen lanseeraama seiskan poikkiviiva piti saada pyyhittyä pois.

Käyttäjän tonyvuori kuva
Tony Vuori

Loistava kirjoitus! Seiskan poikkiviiva on tärkeä monessa. Esim. vaalilappuun kirjoitusohje on juuri sekaannusten välttämiseksi, että seiskaan tulee poikkiviiva. Myös erilaisissa peleissä ottelukirjanpidot on tehtävä selkeästi. Seiskaan tulee poikkiviiva aina. Omasta koulunkäynnistä on jo sen verran aikaa, että tuo poikkiviiva on selkäytimessä. En edes tiennyt että tällaiseen hölmöyteen on menty nykykoulussa.

Anis Harran

Kiitos tästä erinomaisen tärkeästä kirjoituksesta!

Seitsemän mutilointi on kuin krusifiksiltä riistettäisiin kädet.

Tämän blogin suosituimmat