*

enkeliporsas "Jos eläimillä olisi taivas, pistäisin porsaat jonotuslistan kärkeen. Karjuista ei ole niin väliä."

Kaisa-talo palauttaa Kaisaniemenkadun kunnian

  • Kaisa-talo, Helsingin yliopiston keskustakampuksen kirjasto, Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy
    Kaisa-talo, Helsingin yliopiston keskustakampuksen kirjasto, Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy

Vartti: Uuteen kirjastoon tulee lähes 30 hyllykilometriä niteitä

Kaisaniemenkadun ja Fabianinkadun risteyksessä sijaitseva näyttävä rakennus on käyttövalmis vajaan kolmen viikon kuluttua.

 

Nyt kohkataan ylenmäärin Guggenheimin mahdollisesta Katajanokan taidemuseosta. Samaan aikaan Kaisaniemessä viimeistellään Kaisa-taloa, joka on 2000-luvun alun suomalaisen arkkitehtuurin ylivoimainen helmi. Rakennusta on käyty ihmettelemässä ulkomaita myöten.

Kun esimmäisen kerran tutustuin Kaisa-talon suunnitelmiin ja kuviin, en ollut uskoa silmiäni, joskus visio voi osua kohdalleen. En ole suomalaisen arkkitehtuuriin saralla nähnyt pitkään aikaan mitään näin kaunista. Kyllä meillä vieläkin osataan.

1. Sijainti ja saavutettavuus

Kaisa-talon sijainti on täydellinen. Yliopiston laitokset ovat lähellä. Useat tieteelliset kirjastot, jotka ovat aikaisemmin olleet hajallaan pitkin kaupunkia, keskitetään nyt saman katon alle.

Metroasema on suurinpiirtein rakennuksen alakerrassa, raitiotievaunu- ja bussipysäkit ovat vieressä, Rautatieasema lyhyen kävelymatkan päässä. 

Klikatkaa alla olevaa linkkiä ja katsokaa (s. 3), kuinka hienosti yhteydet Hirvikorttelin muihin rakennuksiin on luotu.

http://www.helsinki.fi/insight/assets/pdf/hy-kaisa-esite.pdf

2. Arkkitehtuuri

Rakennus on sopeutettu aivan upeasti Kaisaniemenkadun vanhaan rakennuskantaan, silti se näyttää tuoreelta nykyajan rakennukselta. Rakennus ei irvistele esiin.

3. Julkisen tilan ja liike-elämän yhteys

Rakennuksen alimpiin kerroksiin tulee liiketiloja, esim. sisustamisen tavaratalo. Äkkiseltään en muista, että Suomessa olisi tehty näin suurta julkista tilaa, johon olisi yhdistetty myös liiketiloja.

4. Elävöittäminen

Pukevan tavaratalon mentyä konkurssiin Kaisaniemenkatu ikään kuin nuukahti.  Monet asusteliikkeet häipyivät kadulta miltei saman tien. Kaisa-talo tuo keskeiselle alueelle kauan kaivattua elämää.

5. Demokratia

Kirjasto on kaikille avoin. Lainausoikeus on kaikilla 15-vuotta täyttäneillä suomalaisilla. Uuteen kirjastoon avataan myös kirjakauppakahvila, jossa tullaan järjestämään mm. kirjanjulkistamistilaisuuksia.

http://www.properuskoulu.net/2012/04/kaisa-talo-palauttaa-kaisaniemenkadun.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset